O Horhe Luis Borhes-u

Horhe Luis Borhes (1899 —1986) bio je argentinski pisac, jedan od najuticajnijih književnika 20. veka. Iako najpoznatiji po svojim pripovetkama, Borhes je takođe bio i pesnik i književni kritičar. Presudno je obeležio hispanoameričku književnost i značajno uticao na svetske književne tokove.

Poznati pisac je iza sebe ostavio zanimljiva književna dela koja nikada ne izlaze iz mode, ali je vodio i veoma zanimljiv život. Evo nekoliko činjenica koje možda niste znali o Borhesu.

Puno Borhesovo ime je Horhe Fransisko Isidoro Luis Borhes Asevedo.

Pre nego što je počeo da piše, bavio se prevođenjem. Prvo delo je preveo sa samo devet godina, bila je to priča ,,Srećni princ” Oskara Vajlda.

Pre nego što je postao poznat pisac, Borhes je zarađivao pisanjem reklama. Poznate su njegove kampanje za reklamiranje jogurta.

Prvu priču je objavio 1933. godine pod pseudonimom Francisko Bustos.

Vid je počeo da mu slabi pre tridesete, da bi potpuno oslepeo pre nego što je napunio pedesetu. I Borhesov otac je bio slep.

Godinama je radio kao bibliotekar (poznat je i kao slepi bibliotekar) da bi 1955. godine postao direktor Narodne biblioteke Argentine.

Po njemu je nazvana čuveno filozofsko ontološko pitanje ,,Borhesova zagonetka” koje se bavi problemom ,,da li pisac stvara priču ili priča stvara pisca”.

Bio je protivnik fašizma i nacizma i otvoreno je govorio o opasnostima ovih pokreta zbog čega je četrdesetih godina dvadesetog veka imao velikih problema.

Nekoliko puta je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost, ali je nikada nije dobio. Smatra se da je razlog za to njegova bliska veza sa čileanskim diktatorom Pinočeom.

Borhes je dva puta bio u braku. Prvi put se oženio u 68. godini života a izabranica mu je bila Elsa Astete Milan. Borhesovi biografi smatraju da se oženio na nagovor majke koja je želela da se osigura da će nakon njene smrti neko brinuti o njenom slepom sinu. Brak je potrajao tri godine. Drugi put se oženio samo nekoliko meseci pre smrti a za suprugu je odabrao dugogodišnju saradnicu Mariju Kodamu.

Preminuo je u 86. godini života od raka jetre. Sahranjen je u Ženevi.

Izvor: Makart

Ostale Zanimljivosti

Najskuplja knjiga na svijetu

07.10.2022
Najskuplja knjiga prodata je na aukciji za 14,2 miliona dolara

Pouke Venedikta Jerofejeva

08.08.2022
Pouke Venedikta Jerofejeva

O Horhe Luis Borhes-u

20.07.2022
Ko je bio Borhes? Čime se bavio prije nego je počeo da piše? Kakva su bila njegova shvatanja o piscima i djelima?

Čudesni svijetovi Milorada Pavića

12.07.2022
Milorad Pavić je ostvario svoj životni san. Bio je pisac i doživeo priznanje za svoja djela za života...