Poljskoj književnici Olgi Tokarčuk uručena nagrada ,,Književni plamen"

Poljskoj književnici i nobelovki Olgi Tokarčuk dodijeljena internacionalna nagrada ,,Književni plamen"

Svečanost uručenja nagrade održana je 2. septembra na Trgu između crkava, u sklopu festivala ,,Ćirilicom", koji se tradicionalno godinama organizuje u Budvi. 

Odluku o dodjeli priznanja donio je žiri čijim radom predsjedava nobelovac Mario Vargas Ljosa, a ostali članovi su direktor izdavačke kuće Nova knjiga i saosnivač nagrade Predrag Uljarević, akademik Siniša Jelušić, profesori Sonja Tomović Šundić i Aleksandar Jerkov.

Pored svečanog uručenja nagrade, tokom dvodnevnog gostovanja Tokarčuk Crnoj Gori priređena su i dva simpozijuma i dvije prevodilačke radionice.

Nagrada ,,Književni plamen" čiji su osnivači Mario Vargas Ljosa i izdavačka kuća Nova knjiga je jedinstvena u svijetu po činjenici da je jedan nobelovac redovni predsjednik žirija, a postala je međunarodno prepoznata po nizu dobitnika koji spadaju u sam vrh svjetske književnosti u svijetu.

O prestižu nagrade najbolje govore imena dosadašnjih dobitnika. Pored Ljose, dobila su je i najvažnija imena svjetske književnosti kao što su italijanski pisac Klaudio Magris, turski nobelovac Orhan Pamuk, poljski književnik Adam Zagajevski, istaknuta kanadska i svjetska pjesnikinja, prozaistkinja i esejistkinja Margaret Atvud, zatim veliki svjetski pisci Gabrijel Zaid, Irene Valjeho i Havijer Serkas.

 

Ostale Zanimljivosti

Poljskoj književnici Olgi Tokarčuk uručena nagrada ,,Književni plamen"

28.09.2023
Poljskoj književnici i nobelovki Olgi Tokarčuk dodijeljena internacionalna nagrada ,,Književni plamen".

Svjetski dan knjige: 10 najpoznatijih uvodnih rečenica u istoriji književnosti, koliko ih vi znate?

24.04.2023
10 najpoznatijih uvodnih rečenica u istoriji svjetske književnosti

23. april - Svjetski dan knjige

24.04.2023
Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine počevši od 1995, kada je na Generalnoj skupštini UNESCO-a odlučeno da se za taj dan izabere 23. april.

Najskuplja knjiga na svijetu

07.10.2022
Najskuplja knjiga prodata je na aukciji za 14,2 miliona dolara